מה ההבדל בין מהנדס להנדסאי? עושים לכם סדר 

חושבים להיכנס לתחום ההנדסה אבל לא בטוחים מה ההבדל בין מהנדס להנדסאי, ועוד יותר – במה מהם עדיף לבחור? אל תדאגו, באנו לעשות לכם סדר בבלגן. אלה שני מונחים חשובים מאוד בעולם ההנדסה והטכנולוגיה, וקל מאוד להתבלבל ביניהם. הצטרפו אלינו ונבהיר את ההבדלים העיקריים בין מהנדסים להנדסאים. נתייחס למסלולי ההכשרה, לתחומי האחריות וכמובן – להזדמנויות התעסוקה של כל אחת מהאפשרויות.

דרישות הקבלה וההכשרה

תנאי הקבלה ללימודים

כדי להתקבל ללימודי תואר ראשון בהנדסה נדרש לעמוד בתנאי סף גבוהים יותר. בדרך כלל, המועמדים ללימודי הנדסה צריכים להיות בעלי תעודת בגרות מלאה עם ממוצע ציונים גבוה, במיוחד במקצועות הריאליים כמו מתמטיקה ופיזיקה. לעומת זאת, הקבלה להנדסאים מחייבת תעודת בגרות חלקית או מלאה עם ממוצע ציונים נמוך יותר.

בנוסף, חלק מהמוסדות האקדמיים דורשים מהמועמדים ללימודי הנדסה לעבור בחינה פסיכומטרית בציון גבוה. מבחן זה בוחן את יכולות החשיבה המתמטית, המילולית והאנליטית של הנבחנים. לעומת זאת, המכללות הטכנולוגיות המציעות לימודי הנדסאים לרוב אינן דורשות מהמועמדים לעבור מבחן פסיכומטרי, אלא מסתפקות בתעודת הבגרות והריאיון האישי. בחלק מהמקרים גם ניתן לעבור מכינות כתנאי מקדים לקבלה.

משך ותוכנית הלימודים

משך הלימודים לתואר ראשון בהנדסה נמשך בדרך כלל 4 שנים. תוכנית הלימודים כוללת מקצועות מתמטיים ומדעיים בסיסיים כמו אלגברה לינארית, חדו"א, פיזיקה ומדעי המחשב, לצד קורסי ליבה והתמחות בתחום ההנדסה הספציפי. בשנים המתקדמות, הסטודנטים לומדים קורסים מתקדמים ומעשיים, ומתנסים בפרויקטים הנדסיים מורכבים.

לעומת זאת, לימודי הנדסאים נמשכים בדרך כלל שנתיים עד שלוש, ומתמקדים בעיקר בצד המעשי והיישומי של ההנדסה. תוכנית הלימודים כוללת מעט מקצועות תיאורטיים ועיוניים, ויותר התנסות מעשית במעבדות ובסדנאות. הנדסאים בוגרים מוכשרים לתפקידים טכניים בתעשייה, אך לא בהכרח לתכנון ולפיתוח הנדסי מתקדם.

תחומי העיסוק ואפשרויות התעסוקה

תפקידי המהנדסים לעומת ההנדסאים בתעשייה

למהנדסים ולהנדסאים תפקידים שונים ומשלימים בתעשייה. המהנדסים אחראים על תכנון, על פיתוח ועל ניהול פרויקטים הנדסיים מורכבים. הם משתמשים בידע התיאורטי שרכשו כדי למצוא פתרונות יצירתיים לבעיות טכנולוגיות ולייעל תהליכי ייצור. לעומתם, ההנדסאים ממונים לרוב על יישום התוכניות והפתרונות שפיתחו המהנדסים. הם מפקחים על הביצוע בפועל, מתחזקים מערכות ומכונות ומוודאים עמידה בתקני איכות ובטיחות.

בחברות תעשייתיות, המהנדסים משתלבים בתפקידי מפתח כמו מהנדסי מחקר ופיתוח, מהנדסי תכנון ובקרה, מהנדסי ייצור ומנהלי פרויקטים. הם מעורבים בקבלת ההחלטות האסטרטגיות ואחראים על החדשנות הטכנולוגית. ההנדסאים, לעומת זאת, ממלאים תפקידים טכניים כמו טכנאים, מפעילי מכונות, מתכנתי CNC, מבקרי איכות ומפקחי בטיחות. הם הידיים העובדות של המהנדסים ודואגים לתפעול השוטף והתקין של מערך הייצור.

הקמת חברת הזנק עצמאית

לאחר שצוברים מספר שנות ניסיון מעשי בתעשייה, רבים מהמהנדסים ומההנדסאים שוקלים להקים סטארט-אפ משלהם או לפתוח עסק פרטי. הניסיון שנצבר בתפקידים שונים מספק את הבסיס הנדרש להבנת צורכי השוק, לזיהוי הזדמנויות עסקיות ולפיתוח פתרונות טכנולוגיים מתקדמים. מהנדסים והנדסאים יכולים להקים חברות טכנולוגיה, חברות ייעוץ הנדסי או סטארט-אפים המתמחים בתחומים ספציפיים כמו אוטומציה, רובוטיקה או אנרגיות מתחדשות. לצד הידע הטכני, המעבר ליזמות דורש גם מיומנויות עסקיות, יכולת ניהול וחזון עסקי ברור.

 

התמחויות למהנדסים ולהנדסאים

קיימים תחומי הנדסה רבים, כאשר הבולטים ביניהם הם הנדסת מכונות, הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, הנדסה אזרחית, הנדסת תוכנה, הנדסה כימית, הנדסת תעשייה וניהול ועוד. לכל ענף יש מאפיינים ודרישות משלו, ובהתאם לכך גם שכר שונה ואפשרויות קידום. המהנדסים יכולים להתמחות בתחומים ספציפיים כמו רובוטיקה, בקרה, חומרים מתקדמים או אנרגייה מתחדשת, ולהוביל חדשנות בתחומים אלו.

גם הנדסאים יכולים לבחור מתוך מגוון התמחויות ומקצועות נדרשים. בין התחומים המבוקשים: הנדסאי מכונות, הנדסאי אלקטרוניקה, הנדסאי בניין, הנדסאי תוכנה והנדסאי כימיה תעשייתית. לאור מחסור בהנדסאים מיומנים בתעשייה הישראלית, בוגרים טריים של מסלולים אלו מוצאים עבודה במהירות ובתנאים טובים. התמחויות ספציפיות כמו רובוטיקה, אוטומציה תעשייתית, אנרגייה ירוקה ורכב חכם גם הן מבוקשות, ופותחות אופקי תעסוקה מגוונים.

הבדלים בגובה השכר בין מהנדסים והנדסאים

באופן כללי, שכרם של מהנדסים גבוה מזה של הנדסאים, זאת בשל האחריות הרבה המוטלת על כתפיהם והיכולות הנדרשות בעבודתם. מהנדס בתחילת דרכו מרוויח בין 7 ל-12 אלף ש"ח בממוצע. עם הניסיון והוותק השכר יכול לעלות משמעותית, במיוחד בתפקידי ניהול. מהנדסים בכירים ומנוסים בתעשייה עשויים להגיע לשכר חודשי של 30-40 אלף ש"ח ואפילו יותר.

הנדסאים מתחילים את דרכם עם שכר נמוך יותר של כ-5 עד 8 אלף ש"ח, אך גם הוא עולה עם הזמן, עם הניסיון ועם ההתמחות. הנדסאים מנוסים ובעלי התמחות מבוקשת יכולים להרוויח סביב 15 אלף ש"ח בחודש. יש לציין שקיימת שונות בין הענפים והחברות השונות, כך ששכר ההנדסאים תלוי במידה רבה ביכולותיהם האישיות ובביקוש לתחום שבו הם עוסקים.

למי כדאי להיות מהנדס?

לימודי הנדסה מתאימים לסטודנטים בעלי נטייה מתמטית וחשיבה אנליטית חזקה. מדובר במסלול תובעני הדורש השקעה רבה, כושר התמדה, סקרנות ויכולת למידה עצמית. תצטרכו להיות מסוגלים להתמודד עם אתגרים מורכבים, לפתור בעיות בצורה יצירתית ולשלב ידע ממספר תחומים.

היתרונות של לימודי ההנדסה הם רבים. תואר אקדמי יוקרתי, ידע תיאורטי נרחב, אופציות תעסוקה מגוונות, אפשרויות קידום ופיתוח קריירה מרשימות ושכר גבוה.

ומה לגבי הנדסאי?

לימודי הנדסאים הם אלטרנטיבה מעולה לתואר ראשון בהנדסה עבור חלק מהסטודנטים. אם אתם מחפשים מסלול מקוצר יותר, פחות עמוס ועם יותר התנסות מעשית, כדאי לשקול את לימודי ההנדסאים. בדרך כלל הסטודנטים הם בעלי זיקה לצד הטכני והיישומי של ההנדסה, ופחות מתעניינים בחומר התיאורטי והמחקרי. מסלול זה יכול להתאים למי שלא עומד בדרישות הקבלה הגבוהות של לימודי הנדסה.

חשוב לציין שהאפשרויות לקידום ולפיתוח הקריירה מוגבלות יותר. כמו כן, הנדסאים נוטים להרוויח פחות לאורך הקריירה בהשוואה למהנדסים.

לסיכום

גם מהנדסים וגם הנדסאים ממלאים תפקידים קריטיים בעולם הטכנולוגי והתעשייתי. עם זאת, כדאי להכיר מה ההבדל בין מהנדס להנדסאי מבחינת ההשכלה, תחומי האחריות והתפקידים. כדי לבחור באחת מהאופציות כדאי להתייחס לשאיפות האישיות, לכישורים ולמטרות הקריירה שלכם. בחנו את דרישות הקבלה והסתכלו קדימה על הטווח הרחוק. שני המסלולים מציעים אפשרויות תעסוקה מגוונות ומאתגרות, וכל אחד מהם תורם לקידום הטכנולוגיה. אתם רק צריכים לבחור מה מתאים לכם יותר.

נגישות