איך מתחלקת ירושה במקרה של היעדר צוואה? ואיך שומרים על חיסיון הפרטים?

איך מתחלקת ירושה

נפטרים רבים אינם משאירים צוואה מסודרת ומפורטת אחריהם, ועולה השאלה איך מתחלקת ירושה במצב כזה בין היורשים? ישנו חוק בארץ הנקרא ירושה על פי דין שמורה על אופן חלוקת העיזבון ועל זהות היורשים הזכאים לקבל חלק מהירושה. המשיכו לקרוא ותבינו בדיוק במה מדובר ואיך אפשר לשמור על אבטחת הפרטים החסויים של המוריש בעידן הדיגיטלי הפרוץ. אנחנו כאן, עורכי הדין של ירושה צודקת, לענות על כל השאלות בנושא.

אבטחת הקודים והסיסמאות של המוריש

בתקופה המודרנית בה אנו חיים לכל אחד יש סיסמאות, קודים סודיים ומרכיבים אישיים שמשמשים אותנו ברשת לצרכים פיננסיים ואחרים. כאשר אדם נפטר, אחד הנושאים הקשים הוא כיצד לנהל את נכסיו הדיגיטליים, כמו חשבונות מדיה חברתית שמרוויחים כסף, חשבון דוא"ל עסקי, רכישות דיגיטליות, כסף וירטואלי (ביטקוין וכדומה) או חשבונות פיננסים וירטואליים. רבים מאתרים אלו כוללים מידע אישי, רגשי, או פיננסי, ולכן חשוב מאוד להבטיח את פרטיותם של היורשים ושל המוריש.

למשל, ישנם שירותים דיגיטליים שמאפשרים לנפטר להגדיר מנגנוני גישה למידע דיגיטלי לאחר מותו, כמו סמלים למוריש בחשבונות אינטרנטיים. זה יכול לכלול את האפשרות לשלוח סיסמאות ליורשים או להשאיר את המידע חסוי. כדאי לדאוג לכך שלמישהו תהיה גישה לכל הסיסמאות והקודים הללו, אם זה לעורכי הדין האחראיים על עריכת הצוואה ואם זה למנהל העיזבון.

מהי ירושה על פי דין וכיצד היא מתבצעת?

ירושה על פי דין היא חלוקת רכוש וזכויות של אדם שנפטר (המוריש) בין יורשיו החוקיים, כאשר לא קיימת צוואה תקפה. חוק הירושה בישראל קובע את סדר חלוקת הרכוש לפי קרבת המשפחה של היורשים למוריש. העיקרון המנחה בחלוקת ירושה על פי דין הוא שמירה על הקשר המשפחתי הקרוב ביותר. החוק מגדיר "מעגלי ירושה" – כל עוד קיימים יורשים מהמעגל הראשון, היורשים מהמעגלים הבאים לא יקבלו את הירושה. המטרה היא להעניק את הזכויות ברכוש קודם כל לבני המשפחה הגרעינית. לדוגמה, ילדי המנוח יורשים לפני הוריו או אחיו. בשביל לדאוג לחלוקת העיזבון בין היורשים באופן שוויוני או לפי רצון הנפטר, יש לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולבקש צו ירושה המפרט את היורשים על פי דין. לאחר מתן הצו אפשר להעביר בפועל את הרכוש והזכויות של המנוח לידי היורשים. פנו עוד היום אל ירושה צודקת ונוכל לסייע לכם בעניין.

סדר היורשים וזכויותיהם בחלוקת הירושה

החוק בישראל קובע סדר קדימויות ברור לחלוקת הירושה בין בני המשפחה של הנפטר:

  1. בן/בת זוג: בראש סדר העדיפויות נמצא בן או בת הזוג של המנוח.
  2. ילדים: בהיעדר בן זוג, הילדים של המוריש יורשים את רכושו בחלקים שווים.
  3. נכדים: במקרה שאחד הילדים נפטר לפני ההורה, חלקו בירושה יעבור לילדיו שלו (נכדי המוריש).
  4. הורים: אם למנוח לא היו ילדים או נכדים, הוריו הם היורשים על פי דין.
  5. אחים: במקרה שההורים לא בחיים, הירושה מתחלקת בין אחיו ואחיותיו של המנוח.
  6. אחיינים: אם גם האחים של המנוח אינם בין החיים, אז בין ילדיהם (אחייניו של המנוח).
  7. סבים: בהיעדר גם יורשים אלו, מתחלקת הירושה בין הסבים והסבתות או צאצאיהם.

 

איך מתחלקת ירושה

 

ירושה צודקת: "למרות החוק הברור, קיימים מקרים מיוחדים ומעורפלים בחלוקת עיזבון ללא צוואה"

לאחר סיוע ללקוחות רבים בתחום הירושות, הבנו שחלוקת הירושה על פי דין אינה חד משמעית ומעוררת שאלות משפטיות. כך למשל במקרה של ידועים בציבור, שאינם נשואים באופן רשמי. על פי פסיקת בתי המשפט, ידוע בציבור יכול לרשת את בן זוגו, בתנאי שהוכיח קיום חיים משותפים כמשפחה לכל דבר.

מקרים מורכבים נוספים הם כאשר אחד היורשים נפטר לפני או אחרי מות המוריש. אם היורש נפטר עד 3 חודשים לאחר המוריש, ובלי שהספיק ליהנות מהעיזבון, הוא ייחשב כאילו מת לפניו, וחלקו בעיזבון יעבור ישירות ליורשיו. לעומת זאת, אם יורש שאמור היה לקבל את הירושה נפטר זמן קצר לפני המוריש, ייבחן הקשר בין שני המקרים והאם אכן היורש לא הספיק ליהנות מהרכוש שהיה אמור לקבל.

חשוב לציין שניתן לערוך הסכמים לחלוקת עיזבון בין כל היורשים. הסכמים אלו יכולים "לגבור" על הוראות החוק הרגילות ולקבוע חלוקה שונה של הרכוש, בהתאם לרצון המשותף של המשפחה. עם זאת, על ההסכם להיות מפורט וברור, ולהיחתם בידי כל היורשים הרלוונטיים. כדי ליצור הסכם משפטי כזה, פנו אלינו לסיוע.

הליכים משפטיים לחלוקת ירושה ללא צוואה

כאשר מדובר בירושה על פי דין, ללא קיומה של צוואה, יש לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולהגיש בקשה לצו ירושה. הבקשה תוגש על ידי מי מהיורשים או מנהל העיזבון, בצירוף תעודת פטירה ופרטים מלאים על המנוח ובני משפחתו הקרובים. צו הירושה מהווה מעין "תעודת זהות" של העיזבון, הקובעת מי הם היורשים החוקיים. רק לאחר קבלת הצו, תיכנס הירושה לתוקף והיורשים יוכלו לקבל לידיהם את הירושה ולחלק ביניהם את הרכוש. חשוב להבין שעל פי החוק מרגע הפטירה כל הנכסים והזכויות שייכים כבר ליורשים, והצו רק מצהיר על מצב משפטי קיים.

טיפ מעורך דין ותיק

לא פעם עולות שאלות רבות במסגרת הליכי חלוקת עיזבון, כמו למשל מהם המסמכים הדרושים, מהו הליך הוצאת צו ירושה ואיך מתבצעת חלוקת רכוש מסוים בין היורשים. לרוב, עניין הירושה מחייב להיעזר בעורך דין מומחה בדיני ירושה, שילווה את בני המשפחה, יספק מענה לשאלות המשפטיות ויסייע בהשגת פתרון מוסכם והוגן לכולם. הוא יוכל להגיש בקשות ולייצג את בני המשפחה מול גופים ממשלתיים ועירוניים שונים. אל תתמודדו עם כל זה לבד, במיוחד כשהדבר כרוך באבל משפחתי. פנו עוד היום לעורך דין ירושה מיומן שייתן לכם מענה לכל הצרכים שלכם.

לסיכום

חלוקת ירושה ללא צוואה יכולה להוביל לסיבוכים משפטיים, אך חוק הירושה בישראל מספק פתרון ברור, המחלק את הרכוש בין היורשים החוקיים לפי קרבתם למוריש. עם זאת, בעידן הדיגיטלי חשוב לשמור על פרטיות המוריש ולדאוג לניהול נכסיו הדיגיטליים באופן מסודר, כולל סיסמאות וקודי גישה שיכולים להכיל מידע אישי ורגשי. כל עוד המוריש לא הותיר צוואה, יש לפנות לבית המשפט לבקש צו ירושה, שיברר את זהות היורשים ויאפשר את העברת הרכוש אליהם. אתם מוזמנים לפנות אלינו לירושה צודקת ונשמח לעזור לכם לערוך הסכמים בין היורשים, למשוך את צו הירושה ולחלק את העיזבון על פי חוק.

נגישות