האקר מחשבים – האם מדובר בעבריין ואיך אפשר להפוך לכזה?

האקר מחשבים

המחשבה הראשונית שעולה בראש כולנו לשמע צמד המילים 'האקר מחשבים' היא לרוב שלילית. עם זאת, ישנם האקרים שפועלים במסגרת עבודה מקצועית מוסדרת. ידעתם שיש חברות שמשלמות להאקרים כדי שינסו לפרוץ אל המערכות שלהם? הצטרפו אלינו למרכז לייעוץ בפלילים כדי לעשות סדר בעניין ולגלות מי הוא האקר המחשבים הטוב ומי ההאקר שעובר על החוק.

מהו האקר מחשבים?

האקר מחשבים הוא אדם בעל ידע נרחב וכישורים מתקדמים בתחום המחשבים והתכנות, אשר משתמש ביכולותיו על מנת לחדור למערכות מחשב, לרוב במטרה לאתר פרצות אבטחה ולתקן אותן או לחילופין לנצל אותן למטרות שונות, לעיתים אף למטרות זדוניות. אלה הם סוגי ההאקרים העיקריים:

  • כובעים לבנים: האקרים מסוג "כובע לבן" הם האקרים אתיים, אשר פועלים בהסכמת הארגון או הגוף שאת מערכותיו הם בודקים. מטרתם היא לאתר חולשות וליקויי אבטחה על מנת לתקנם ולחזק את רמת האבטחה של המערכות. הם נחשבים ל"האקרים הטובים".
  • כובעים שחורים: בניגוד לכובעים הלבנים, האקרים מסוג "כובע שחור" פועלים ממניעים זדוניים, במטרה לפגוע, לגנוב מידע או להשיג רווח כלכלי שלא כדין. הם חודרים למערכות מחשב ללא הסכמת הבעלים ולעיתים אף גורמים לנזקים כבדים.
  • כובעים אפורים: האקרים מסוג "כובע אפור" נמצאים בתווך שבין הכובעים הלבנים לשחורים. לרוב הם פועלים ללא רשות, אך לא ממניעים זדוניים. הם עשויים לחשוף חולשות מערכת ולדווח עליהן, אך לעיתים גם לנצל אותן לטובתם האישית.

המרכז לייעוץ בפלילים: "האקרים היו מאז קום המחשב הראשון"

ראשית ההאקרים החלה כבר בשנות ה-60 וה-70 של המאה הקודמת, כאשר מתכנתים מיומנים החלו לחקור את גבולות המחשבים והרשתות הראשוניות. הם התמקדו בעיקר בפיתוח יכולות והבנה עמוקה של המערכות, מתוך סקרנות ורצון ללמוד. רבים מהם תרמו תרומה משמעותית לפיתוח טכנולוגיות מחשוב חדשות.

עם התפתחות האינטרנט והרשתות במהלך שנות ה-80 וה-90, החל דור חדש של האקרים שהתמקד בחקר ופריצה של רשתות תקשורת. הם למדו לנצל חולשות בפרוטוקולי רשת ובמערכות הפעלה על מנת להשיג גישה בלתי מורשית למחשבים מרוחקים. חלקם עשו זאת לשם האתגר, אך אחרים ניצלו זאת גם למטרות זדוניות כמו גניבת מידע או השחתת נתונים.

לאורך השנים היו מספר האקרים שזכו לפרסום רב בשל מעלליהם. אחד המפורסמים שבהם הוא קווין מיטניק, אשר נחשב לאחד ההאקרים הבולטים בכל הזמנים. הוא נודע בזכות יכולותיו יוצאות הדופן לחדור למערכות מאובטחות, אך גם בשל מאסרו הממושך לאחר שנתפס. כיום מיטניק הוא יועץ אבטחה מצליח ופועל להעלאת המודעות בתחום.

 

האקר מחשבים

 

איך הופכים להאקר מחשבים?

אם יש בכם את הרצון להפוך להאקרים, אנחנו מקווים שאתם מכוונים אל האקר בעל כובע לבן:

  1. אמצו את הגישה המתאימה: על מנת להפוך להאקר מחשבים נדרשת גישה של סקרנות, חקרנות ורצון עז ללמוד ולהעמיק בתחום. האקר טוב חייב להיות בעל מוטיבציה גבוהה, יצירתיות ויכולת חשיבה מחוץ לקופסה. עליו להיות מוכן להשקיע שעות רבות בלימוד עצמי, תרגול והתנסות מעשית.
  2. מיומנויות וידע נחוצים: כדי להיות האקר דרוש שליטה במגוון רחב של נושאים הקשורים למחשבים ותכנות. בין היתר, נדרש ידע מעמיק בשפות תכנות, מערכות הפעלה, רשתות תקשורת, אבטחת מידע, מסדי נתונים ועוד. כמו כן, חשובה היכולת ללמוד באופן עצמאי, לפתור בעיות מורכבות ולהתעדכן באופן מתמיד בחידושים הטכנולוגיים והאיומים החדשים בתחום.
  3. תהליך הלמידה וההתפתחות: הדרך להפוך להאקר דורשת התמדה, סבלנות והשקעה ארוכת טווח. מומלץ להתחיל ממקורות מידע בסיסיים, כמו ספרי לימוד, מדריכים מקוונים וקורסים בנושאי תכנות ואבטחת מידע. בהמשך ניתן להתנסות בפרויקטים מעשיים, להשתתף בתחרויות והאקתונים ולהצטרף לקהילות האקרים שבהן אפשר ללמוד מניסיונם של אחרים. חשוב לזכור שהתהליך דורש זמן והתמדה, אך ההצלחה בהחלט אפשרית למי שמוכן להשקיע את המאמץ הנדרש.

ההאקרים בישראל

דוגמאות למקרי פריצה ידועים

גם בישראל היו לא מעט מקרי פריצה מפורסמים שבוצעו על ידי האקרים. אחד הבולטים שבהם אירע בשנת 2013, כאשר האקר ישראלי הצליח לפרוץ לאתרי אינטרנט ממשלתיים רבים, כולל אתר הכנסת ומשרד ראש הממשלה. בשנים האחרונות נחשפו גם מקרים של פריצה למאגרי מידע רפואיים וגניבת מידע אישי של מבוטחים. מקרים אלו ואחרים ממחישים את החשיבות הגוברת של אבטחת מידע גם ברמה הלאומית.

אין בעיה לשכלל את יכולותיכם כהאקרים. עם זאת, עבירה על החוק במרחב הווירטואלי היא עבירה על החוק הישראלי לכל דבר ועניין. העונשים על כך כבדים וחמורים כמו כל עבירה של פריצה, ניצול והשחתה. אם חלילה תקלעו לסיטואציה כזו, היעזרו בעורך דין מיומן בנושא. היכנסו לאתר https://www.costagidi.co.il/ של המרכז לייעוץ בפלילים לקבלת מידע נוסף על היכולת שלנו להגן עליכם בין כותלי בית המשפט.

תפקידים ומקצועות אבטחת מידע נפוצים

בעקבות העלייה במודעות לנושא אבטחת המידע והצורך ההולך וגובר במומחים בתחום, ההאקרים הפכו למבוקשים מאוד בשוק העבודה. חברות וארגונים רבים מעסיקים כיום מומחי אבטחת מידע שתפקידם לשמור על שלמות המערכות ולמנוע פריצות. בין התפקידים הנפוצים אפשר למצוא מנהלי אבטחת מידע, חוקרי אבטחה, מומחי פריצות, מהנדסי אבטחה ועוד. בישראל קיימות גם יחידות עילית צבאיות כמו 8200, המכשירות את מיטב המוחות הטכנולוגיים שחלקם ממשיך בתום השירות לקריירה בתחום אבטחת המידע האזרחי.

לסיכום

עולמו של האקר מחשבים הוא עולם מרתק המשלב יכולות טכניות מרשימות יחד עם היבטים אתיים ומשפטיים מורכבים. למרות הקונוטציה השלילית שדבקה במונח, רוב ההאקרים כיום הם אנשי מקצוע מיומנים התורמים רבות לשיפור האבטחה במרחב הדיגיטלי. עם הגידול בהיקף האיומים הוירטואליים, תפקידם צפוי להיות חשוב מאי פעם. להפוך להאקר זו אומנם דרך ארוכה ומאתגרת, אך עבור חובבי מחשבים וטכנולוגיה שמוכנים להשקיע, זו יכולה להיות קריירה מספקת ומתגמלת ביותר. שימו לב שכאשר אתם מתחילים את עבודתכם כהאקרים, לא תעברו על החוק. אם כן, פנו אלינו אל המרכז לייעוץ בפלילים ונסייע לכם ככל האפשר.

נגישות